Duurzaamheid

Wij proberen uw en onze ecologische 'footprint' zo klein mogelijk te houden, we hebben ons huis niet alleen met duurzame materialen verbouwd, maar ook een aantal andere keuzes gemaakt die daaraan bijdragen.
 
Die inspanningen hebben er toe geleid dat wij vanaf december 2016 in het trotse bezit zijn van het Green Key certificaatGreen Key logo voor duurzaam toerisme (zie oa. http://www.greenkey.nl/ voor meer info over dit duurzaamheidslabel). Er worden strenge eisen gesteld en er wordt een onderzoek/audit uitgevoerd om na te gaan of aan die eisen ook wordt voldaan. La Petite Roer heeft een groot aantal bonuspunten behaald ten opzichte van de minimum vereisten, maar België kent maar één niveau van het Green Key certificaat, in tegenstelling tot andere landen waar met brons, zilver en goud wordt gewerkt. Wij denken op het niveau van goud te zitten en zullen er aan blijven werken om dat niveau vast te houden!
 

De zonnepanelen van La Petite RoerEcologische aanpak

We hebben een grote installatie met zonnepanelen in onze tuin en een kleinere op het dak van Wild Cat Cottage. De aanvullende elektriciteit die van het net afnemen, bestaat voor 100% uit groene Belgische stroom. We hebben inmiddels de meeste lampen in huis en in de cottage voorzien van LED lampen, vanwege het veel lagere stroomverbruik daarvan.
 
Bijna alle toiletten in La Petite Roer worden gespoeld met grondwater, slechts twee toiletten (één in La Petite Roer en het toilet van Wild Cat) werken op leidingwater. De achtergrond daarvan is dat de electriciteit hier af en toe uitvalt, waardoor de waterpomp natuurlijk ook uitvalt. Dan is het prettig toch nog ergens een werkend toilet te hebben!
 
We hebben verschillende waterbesparende maatregelen genomen, zoals de aanschaf van nieuwe, zuinige douchekoppen, het installeren van plintboilers in de beide keukens en het plaatsen van regulatoren op de kraanuitlopen. Allemaal maatregelen die niet ten koste gaan van het comfort van onze gasten, we krijgen zelfs regelmatig complimenten over de heerlijke douches! Maar ze komen wel ten goede aan het milieu door een verminderd verbruik van water en van elektriciteit.
 
We scheiden alle afval en voeren dit gescheiden af naar het lokale container park, spullen die nog goed zijn, maar die wij niet meer nodig hebben, gaan naar de kringloopwinkel of worden weggegeven of verkocht.

Dubbel-groene boodschappen

Onlangs heeft Elaine een e-bike aangeschaft en ook een aanhangwagentje daarvoor. De bedoeling is om zoveel mogelijk boodschappen met de fiets te gaan doen en we zijn erg benieuwd hoeveel dit gaat schelen in ons autogebruik (en natuurlijk of het daarbij ook de gewenste positieve invloed op haar conditie zal hebben :-) )
 
Verder gebruiken we waar mogelijk biologische producten, niet alleen voedingsmiddelen, maar ook voor schoonmaak en (af)was hebben we gecertificeerde ecologische produkten. Kippen in hun renOok de zeep en de douchegel die u in uw badkamer aantreft, is biologisch. Alles komt uit grote verpakkingen, wat in transport en de hoeveelheid afval scheelt.
 
Voor het ontbijt gebruiken we geen portieverpakkingen, ook weer vanwege het extra afval dat dit met zich mee zou brengen. Wij bereiden regelmatig maaltijden voor gasten met (zoveel mogelijk) biologische ingrediënten. Uiteraard bieden we ook vegetarische maaltijden aan.
 
Natuurlijk eten ook onze kippen biologisch voer en de voor hen geschikte etensresten van de B&B. Ze hebben de beschikking over een heel ruime buitenren.
En sinds enkele jaren kweken we, op bescheiden schaal, onze groenten uit biologische zaden in biologische aarde. In het korte groeiseizoen dat de Hoge Venen nu eenmaal kennen (6 weken korter dan in de rest van België en dan in Nederland!), zijn veel van de groenten die we serveren uit eigen biologische kweek.
 
Inmiddels hebben we al veel handdoeken van gecertificeerde biologische katoen en stap voor stap zullen we ook al het beddengoed vervangen door lakens en dekbedovertrekken van ecologische katoen. Verder willen we overgaan op ecologische papieren en/of wasbare bio-katoenen servetten, zodra de huidige (FSC) servetten zijn opgebruikt.
 
We hebben plannen om La Petite Roer in de toekomst steeds duurzamer te runnen, zonder daarbij afbreuk te doen aan het comfort en welbevinden van onze gasten. En het leuke is dat veel gasten er zo enthousiast van worden dat ze ook thuis bepaalde zaken wat anders willen gaan doen. En wij krijgen dan weer ideeën voor verbeteringen van onze gasten.